Turystyka kulinarna pokoleń
Spis Treści - Table of Contents
Turystyka kulinarna pokoleń, P. Domink (red.), Warszawa 2019, str. 202
ISBN 978-83-64614-51-4
Cena brutto: 52,50
Przekazując Czytelnikom niniejsze opracowanie, autorzy wyrażają nadzieję, że poruszają istotną tematykę nie tylko z punktu widzenia turystyki czy nauki o kulinariach, ale również, a może przede wszystkim kulturoznawstwa, socjologii, edukacji i marketingu usług.
Na wstępie należy zwrócić uwagę, iż problematyka podjęta w opracowaniu ma związek z przekazem międzypokoleniowym, a więc z ocaleniem od zapomnienia tego co jest cenne i co trwa od dawna. Tradycje kulinarne od wieków były w ten sposób kultywowane i zawsze były nieodłącznym elementem kultury. Turystyka kulinarna jest częścią turystyki kulturowej. Przekaz tradycji, szczególnie kulinarnej, w dzisiejszych czasach z jednej strony staje się coraz trudniejszy ze względu na intensyfikujące się nowe globalne trendy unifikacji, z drugiej zaś bardziej pożądany ze względu na zagrożenia, jakie niosą ze sobą nowe style życia. Największym zagrożeniem objęte są nowe pokolenia, które nie doświadczyły innych czasów niż te, w których żyją, a w których następuje bombardowanie propagandą „żywności korporacyjnej i żywienia przy jej użyciu”.
- z Przedmowy
Dodaj do koszyka